Wortelsoep

De oranje wortel die wij kennen is het resultaat van verschillende kruisingen. In 1700 zijn witte wortels vanuit Iran door de VOC naar Nederland overgebracht. De Nederlandse landbouw was destijds zijn tijd zover vooruit dat ze hem gekruist hebben tot een oranje wortel ter ere van de Nederlandse koninklijke familie van Oranje Nassau.

Ik heb met deze mooie Nederlandse groente een recept gemaakt. Namelijk wortelsoep. Hieronder het recept ervan met een beschrijving.

Eet smakelijk!

Rik Beumer
Lekker Loarns

Ingrediënten

50 gram gesnipperde ui
30 gram fijngesneden bleekselderij
400 gram fijngesneden bospeen
0.5 theelepel komijnzaad
650 gram groentebouillon (water)
200 ml ongezoete slagroom
75 gram crème fraîche

Beschrijving

Zet een passende pan op middelhoog vuur.
Doe een scheutje olijfolie in de pan en fruit hier de ui en bleekselderij in aan. Zorg ervoor dat je blijft roeren en laat het niet kleuren.
Voeg nu de bospeen en de komijnzaad toe en fruit dit even mee tot alles mooi glazig is.
Nu afblussen met de groentebouillon. Breng het geheel aan de kook en laat dit rustig gaar koken met een deksel op de pan.
Wanneer de wortel goed gaar is voeg je de slagroom toe en breng je hem nog een keer aan de kook.
Blender de massa in de blender of keukenmachine. Wanneer je deze niet hebt kun je ook de staafmixer gebruiken.
Als de massa goed glad is alles zeven in een schone pan. Voeg nu de crème fraîche toe en breng op smaak met zout en peper.
Serveer de wortelsoep in een diep bord of een kom met een klein beetje fijngesneden blad van de bleekselderij erop. Heerlijk met wat vers gebakken desembroodjes en wat roomboter.