Tartaar van groenselderij

Ik had eerlijk gezegd nog niet van groenselderij gehoord. Toen ik het opzocht dacht ik, dat is gewoon een bleekselderij. Nou bijna. Het lijkt er wel op en is ook familie ervan. Alleen de bleekselderij is een gebleekte variant. De groenselderij is wat steviger van structuur en wat pittiger van smaak. En dat bleek ook. Ik ben ermee aan de slag gegaan en verbaasde me erover hoelang het duurde tot ik de juiste gaarheid had.

Toch heb ik er weer een mooi recept van gemaakt.

Eet smakelijk!

Rik Beumer
Lekker Loarns

Ingredi├źnten

1 groenselderij
1 rode ui
2 tenen knoflook
50 gram roomboter
150 gram kookroom
1 theelepel gehakte tijm
50 gram geraspte kaas
zout en peper

Beschrijving

Snijd de onderkant van de groenselderij en pluk de blaadjes eraf (houd een klein handje apart). Was de stengels goed schoon en dep ze droog. Snijd de stengels in fijne stukjes. Je snijdt de stengels op de draad zodat je de draadjes er niet eerst af hoeft te trekken. Snijd de knoflook fijn en snipper de ui.
Zet een passende pan op de hittebron en verwarm hierin de roomboter tot deze begint te bruisen. Voeg de ui en knoflook toe en laat even aanfruiten (garen zonder te kleuren). Voeg de groenselderij toe en fruit deze mee op behoorlijk vuur. Wanneer het bijna gaat bakken (kleuren), voeg de kookroom toe en doe een deksel op de pan en zet het vuur laag. Blijf regelmatig roeren en zorg dat het niet droog kookt (voeg dan een klein scheutje water toe). Blijf dit doorgaren tot de room goed ingekookt is en de groenselderij gaar (dit duurde bij mij zeker 20 minuten). Maak op smaak met zout en peper. Voeg als laatste de geraspte kaas toe.
Schep het groenselderijmengsel op een bord in de vorm van een tartaar en strooi er wat fijngesneden blad van de groenselderij over.