Rode bietenschotel

De rode biet wordt ook wel kroot genoemd. Dat is een verbastering van het Franse carotte. Rode biet is een wortelgewas uit de amarantenfamilie in het geslacht biet. Samen met onder ander de suikerbiet.

Rode biet is één van de meest bekende Nederlandse groenten en kun je natuurlijk lekker koken en dan warm of koud eten. Ik heb er een ovenschotel van gemaakt. Voor als je eens wat anders wilt proberen.

Hieronder mijn recept.

Eet smakelijk!

Rik Beumer
Lekker Loarns

Ingrediënten (2 personen)

500 gram rode bieten
400 gram aardappelen (vastkokend)
2 rode appels
350 gram kookroom
1 ei
150 gram fetakaas
zout en peper

Beschrijving

Was de bieten en zet ze met ruim water op. Breng aan de kook en laat koken tot ze goed gaar zijn. Als de bieten op staan, schil de aardappelen en snijd deze in plakjes. Breng een pan met ruim water aan de kook en kook de plakjes aardappel beetgaar. Spoel ze daarna kort koud. Zet ondertussen de oven vast aan op 180 graden.
Als de bieten gaar zijn, giet ze af en spoel ook deze kort koud. Als ze goed gaar zijn kun je de biet in de hand nemen en de schil er zo af knijpen. Mocht dit niet lukken, help met een mesje iets mee.
Snijd de biet in gewenste kleine stukjes en doe dit in een mengkom met de aardappel. Schil de appels en snijd ook deze in grove stukken en doe deze erbij. Klop het ei met de room even los en giet deze ook bij de biet. Maak op smaak met zout en peper.
Vet een ovenschaal licht in en giet hier alles in. Druk met je handen alles een beetje gelijkmatig plat. Zet dit nu in de oven voor ongeveer 20 minuten. Haal de ovenschaal uit de oven en kruimel nu de feta kaas eroverheen. Zet de schaal nog 5 minuten terug in de oven.
Ik heb er een heerlijke kipschnitzel bij gegeten.