Recepten

Op zoek naar inspiratie om te koken met onze groente? Hier vind je speciaal voor ons samengestelde recepten van Rik Beumer van Lekker Loarns. Bezoek ook eens zijn website.

Rode bietenschotel

De rode biet wordt ook wel kroot genoemd. Dat is een verbastering van het Franse carotte. Rode biet is een wortelgewas uit de amarantenfamilie in het geslacht biet. Samen met onder ander de suikerbiet. Rode biet is één van de meest bekende Nederlandse groenten en...

Orzo met butternut en rucola

De flespompoen (butternut) is een soort muskuspompoen, en is familie van de courgette en de komkommer. De eerste pompoenen werden al zeker 7000 jaar voor het jaar 0 gekweekt in midden Mexico. Sinds +/- 1600 komen ze ook in delen van Europa voor. De flespompoen...

Ovenschotel met suikermais

Mais werd al zo’n 10.000 jaar geleden geteeld door inheemse stammen in Mexico. Mais wordt ook op grote schaal geteeld in Midden- en Noord-Amerika. De suikermais is een soort waar de omzetting van suiker naar zetmeel genetisch is geblokkeerd. Zo blijft de suiker in...

Tartaar van groenselderij

Ik had eerlijk gezegd nog niet van groenselderij gehoord. Toen ik het opzocht dacht ik, dat is gewoon een bleekselderij. Nou bijna. Het lijkt er wel op en is ook familie ervan. Alleen de bleekselderij is een gebleekte variant. De groenselderij is wat steviger van...

Prei-spekrolletjes met aardappel-prei salade

De prei is een plant uit de narcisfamilie, en wordt als groente gegeten. De geschiedenis van de prei gaat terug naar 2100 voor Christus. Een koning in het Midden-Oosten kweekte het in zijn tuinen. De Romeinse keizer Nero had zelfs de bijnaam Porrophagus, wat...

Quinoa met aubergine en zoete aardappel

De aubergine is een groente die oorspronkelijk uit Myanmar komt. In de 15e eeuw is deze via Spanje in Europa gekomen. Hij komt uit de familie van de nachtschade-achtigen. De zoete aardappel komt uit de windefamilie. Hij bevat veel van de suiker raffinose die...

Paksoi met zeebaars

De paksoi is van origine een Aziatische groente. Hij valt onder de kruisbloemenfamilie. De kruisbloemenfamilie kent veel wintergroenten waaronder verschillende koolsoorten. De paksoi valt ook onder de koolsoorten maar is eigenlijk een bladgroente. Daarom heb ik er...

Snijbietquiche

Snijbiet is een bladgroente uit de amarantenfamilie. In veel streken wordt het ook wel warmoes genoemd. Je kunt het blad en de steel van deze groente eten. Ik heb deze keer gekozen om een quiche te maken. Hiervoor is de snijbiet erg geschikt. Hieronder het recept...

Wortelsoep

De oranje wortel die wij kennen is het resultaat van verschillende kruisingen. In 1700 zijn witte wortels vanuit Iran door de VOC naar Nederland overgebracht. De Nederlandse landbouw was destijds zijn tijd zover vooruit dat ze hem gekruist hebben tot een oranje...