Prei-spekrolletjes met aardappel-prei salade

De prei is een plant uit de narcisfamilie, en wordt als groente gegeten. De geschiedenis van de prei gaat terug naar 2100 voor Christus. Een koning in het Midden-Oosten kweekte het in zijn tuinen. De Romeinse keizer Nero had zelfs de bijnaam Porrophagus, wat preivreter betekent.

Inmiddels is het een groente die het hier in Nederland erg goed doet. En daar heb ik een recept mee gemaakt. In spek gebakken (wit van) prei met een salade van aardappel en (groen van) prei.

Eet smakelijk!

Rik Beumer
Lekker Loarns

Ingrediënten

1 prei
15 gram grove mosterd
8 plakken gerookt buikspek (iets dikker dan voorverpakt)
300 gram gekookte nieuwe aardappelen
30 gram gesnipperde ui
50 gram augurkenblokjes
1 appel
40 gram mayonaise

Beschrijving

Snijd de prei bovenaan het witte gedeelte af. Snijd aan de onderkant de wortels eraf, maar laat het vaste (harde) gedeelte eraan zitten. Snijd de prei nu in de lengte doormidden tot vlak voor de onderkant. Snijd de onderkant dus niet door. Nu kun je de prei eventueel iets wassen waar nodig. Maak goed droog en smeer de binnenkant in met mosterd. Leg de plakken gerookt spek dakpansgewijs op een snijplank ter breedte van de prei. Leg hier de ingesmeerde prei bovenop. Rol de spekplakken om de prei heen zodat de prei helemaal bedekt is. Leg de prei in een ovenschaal op een bakpapiertje en druppel er nog wat olijfolie overheen. Zet de schaal in een voorverwarmde oven van 170 graden. Ik heb de prei 45 minuten in de oven gehad. Controleer de gaarheid. De prei moet van binnen zacht aanvoelen.

Voor de aardappel-prei salade heb ik de gekookte aardappelen in blokjes gesneden. Dit mengen met gesnipperde ui, fijngesneden geschilde appel, augurkenblokjes, mayonaise, fijngesneden groen van prei (wel even wassen), een lepeltje mosterd en wat zout naar smaak.

Schep de aardappel-preisalade op het bord en portioneer de prei uit de oven in mooie stukken. Ik heb dit gegeten met wat spareribs van de BBQ. Een heerlijk zomers gerecht!