Ovenschotel met suikermais

Mais werd al zo’n 10.000 jaar geleden geteeld door inheemse stammen in Mexico. Mais wordt ook op grote schaal geteeld in Midden- en Noord-Amerika. De suikermais is een soort waar de omzetting van suiker naar zetmeel genetisch is geblokkeerd. Zo blijft de suiker in de mais zitten en daardoor heerlijk om te eten.

Ik heb her en der in de ronde gevraagd wat men met de mais zou maken. Eigenlijk was iedereen daar eensgezind over… in zijn geheel op de BBQ. En dat wilde ik dus niet… hieronder mijn versie.

Eet smakelijk!

Rik Beumer
Lekker Loarns

Ingrediënten (2 personen)

2 kolven suikermais
1 rode paprika
125 gram champignons
200 gram Vivera kipstukjes (of kippendijen)
1 ei
100 ml ongezoete slagroom
25 gram kruidenboter
zout en peper

Beschrijving

Pel de bladeren van de maiskolf af. Snijd de mais langs de kolf af in een grote bak (vliegt alle kanten op). Snijd de paprika in blokjes en de champignons in kwartjes of plakjes.
Zet een pan op het vuur en laat warm worden. Doe een scheutje olie in de pan. Bak hierin de kipstukjes kort tot ze licht gekleurd zijn. Voeg nu de paprika en champignon toe en bak dit kort mee (ongeveer een minuut). Voeg nu de kruidenboter toe en laat deze smelten. Voeg nu de gebakken kip en groente bij de rauwe maiskorrels.
Doe het ei en de room bij elkaar in een schaaltje en klop deze licht los. Meng dit nu met de mais, kip en groente en roer goed door elkaar. Maak dit op smaak met zout en eventueel een paar draaien peper.
Pak een passende ovenschaal en vet deze licht in. Doe hier nu de gemengde mais met groente en kip in. Zet dit voor 40 minuten in een oven van 200 graden. Wanneer het klaar is mag de bovenkant mooi goudbruin zijn en als je er opdrukt moet het stevig aanvoelen.
Ik heb hierbij wat witte rijst gekookt om de maaltijd af te maken.