Mediterraans eenpansgerecht met zapallito (ook als salade)

Linda kwam met de vraag of ik een recept kon maken met de zapallito. Tuurlijk wil ik dat… alleen had ik er zelf ook nog nooit van gehoord. Linda vertelde me dat het ook wel zomerpompoen of bolcourgette wordt genoemd. Na een beetje zoekwerk kwam ik er inderdaad achter dat het bij de komkommerfamilie hoort, net zoals de pompoen en de courgette.

Ik heb met deze van oorsprong Latijns-Amerikaanse groente een recept gemaakt. Een mediterraans eenpansgerecht dat met warm weer ook lekker als salade gegeten kan worden.

Hieronder het recept ervan met een beschrijving.

Eet smakelijk!

Rik Beumer
Lekker Loarns

Ingrediënten

1 zapallito
300 gram geschilde aardappelen
1 gesnipperde ui
250 gram champignons
0.5 theelepel komijnzaad
2 tenen knoflook
75 gram dadels
150 gram cherry tomaatjes
200 gram feta kaas
verse peterselie
zout
peper

Beschrijving

Zet een ruime pan op het fornuis. Snijd de aardappelen in blokjes van ongeveer 1 cm. Doe een ruime scheut goede olijfolie in de pan en fruit hierin de gesnipperde ui en blokjes aardappel. Zorg dat het niet kleurt maar gewoon lekker suddert in de olijfolie. Doe hier 2 geplette teentjes knoflook bij in en gaar dit rustig een minuut of 5.
Snijd ondertussen van de zapallito de kop en kont af en snijd hem in vieren. Haal de zaadjes eruit. Snijd hem weer in vieren en maak er daarna blokjes van. Snijd de champignons ongeveer even groot en doe ze samen met de zapallito bij de aardappel en ui. Voeg ook gelijk de komijn toe.
Gaar dit rustig en schep regelmatig om. Voeg indien nodig een klein scheutje water toe en doe er een deksel op. Controleer regelmatig of de zapallito gaar is.
Wanneer dit gaar is, maak op smaak met zout en peper en schep de dadels erdoor. Doe dit alles in een grote schaal. Snijd de cherrytomaatjes half door en verdeel deze over de schaal. Brokkel de feta kaas erover en maak af met een klein beetje gehakte peterselie. Eet je het als salade, zet de schaal dan in de koelkast en wacht tot het goed afgekoeld is.